ÇÖZÜMLÜ MALİYET VE YÖNETİM MUHASEBESİ PROBLEMLERİ
(Geliştirilmiş, Gözden Geçirilmiş Yeni Baskı)
SMM, YMM ve diğer tüm yarışma sınavlarında hazırlık kitabı olarak kullanılabilecek bir çalışmadır.Maliyet ve yönetim mu-hasebesi konusunda hazırlanmış yüzlerce binlerce soru, problem ve vaka çözümleri ile birlikte kitapta yer almaktadır.SMM, YMM ve diğer tüm yarışma sınavlarında hazırlık kitabı olarak kullanılabilecek bir çalışmadır.Bu kitaptan yararlanmak isteyen meslek mensubu veya öğrenci herhangi bir sorunun çözümünü yaparak incelemeli kendi kendine çözmeye çalışmalı takıldığı noktada çözümüne bakarak problemin sonucuna ulaşmalıdır.
Yine aynı konuda bir problemin çözümüne bakarak incelenmeli, bir başka problem çözümünden yararlanmadan çözülmeye ça-lışılmalıdır.Kitabın kullanılabileceği başlıca alanlar; fakülte ve yüksek okullarda okutulan maliyet muhasebesi, yönetim muha-sebesi dersleri SMM, YMM ve diğer hazırlık sınavlarına hazırlanan adaylar için doyurucu bir kaynaktır. Maliyet ve yönetim muhasebesi derslerini; ticaret lisesi ve üniversitelerde ders olarak okutan öğretim elemanları için kitabımız bol uygulama örneği ve sınav sorusu elde edilebilecek kaynak özelliğindedir. Soru ve problemlerin çözümü de bulunduğu için eğitimciye büyük kolaylık sağlayabilir.
Kitabın kullanılabileceği başlıca alanlar:
o Fakülte ve yüksek okullarda maliyet muhasebesi, yönetim muhasebesi derslerinde
o SMMM, YMM ve diğer hazırlık sınavlarında
o Şirketlerde muhasebe ve bütçe organizasyonu kurulmasında
o İşletme içi eğitim programlarında
o Maliyet hesaplama sistemi kurmada veya geliştirmede
Serbest muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğini icra ederken vergi odaklı çalışmaya devam ediyoruz. Vergi odaklı çalışma alışkanlığı meslek mensuplarını, muhasebe camiasını ve işletmelerimizi nereye kadar götürecek hep beraber göreceğiz. Bugüne kadar Edirne'den öteye götürmediğini hepimiz biliyoruz. Ticaretin varlığını yeni öğrenen ülkeler Avrupa Birliği'ne üye olurken, vergi odaklı çalışarak bu oluşumun dışında kalmayı başardık.
İçinde bulunduğumuz bugünler, vergi barışı uygulamasına ilişkin başvuruların yapıldığı son günler. Vergi dairelerinin önünde geç kalanların oluşturduğu uzun kuyruklar toplum olarak konuya gösterdiğimiz duyarlılığın bir ifadesidir. Üç gün sonra başvu-rular sona erecek. Hemen şu soru geliyor akla; "Yeni vergi affı (genel af, imar affı v.b. gibi aflar) ne zaman gerçekleşir acaba?" Çok mu erken sorulmuş bir soru sizce? Hayır. Vergi ödemek istemeyenler ile vergi toplamak istemeyenlerin şimdiden planlama yapmaları gerekir.
Bu planlamayı yapmak isteyenler ne zaman muhasebe bilimini, muhasebe sanatını karar verme, fiyat koyma, dünya piyasalarına girme, ciddi ve bilinçli bir biçimde rekabet edebilmek yolunda kullanacaklardır. Avrupa Birliği'ne giremeyen ülkemizin işletmeleri hala maliyet hesaplama sistemine sahip olmadıklarını, değişken maliyet hesaplama sisteminin nimetlerinin neler olduğunu, katkı payının ne anlama geldiğini, faaliyete dayalı maliyetleme sistemi gibi bir yaklaşımın kendilerine sağlayacağı yararın ne olabileceğini, aslında bir bütçeye sahip olmaları gerektiğini ne zaman fark edeceklerdir?
Bugün Avrupa Birliği'ne girmiş olsak, Muhasebe'nin, özellikle Yönetim Muhasebesi'nin nimetlerinden yararlanamadığımız sürece her zaman en az bir adım geride olmaya mahkûmuz. Acaba Kopenhag Kriterleri'nden birincisi "Muhasebe'den Etkin ve Doğru Yararlanmak" da ülke olarak bizim mi bundan haberimiz yok?
Prof. Dr. Süleyman YÜKÇÜ